Sider

14.2.13

Stiklinge formering af Cosmos atrosanguineus - Chokolade Cosmos.Den kan være lidt dyr i indkøb, men den er alle pengene værd med sine mørke farver og skønne chokolade duft.
Jeg har prøvet at stiklingeformere den, og det lykkes mig ganske godt.

Sådan kan du gøre det:

1.Tag planten frem i lyset sidst i marts eller starten af april. Hvis du har opbevaret knoldene uden jord, skal den plantes i nyt pottejord.
2. Begyndte at småvande. Pas på med ikke at overvande, da du ellers risikere at knolden rådner.Jorden skal kun lige være fugtig. Det er sådan lidt 'gefühl'.

Har du opbevaret knolden i egen jord, gives nyt jord så snart den begynder at røre på sig.


Starten af marts

3.Når planten har sat ca. 15 cm. lange skud, skæres stiklinge på ca. 10 cm. Disse plantes i små potter i priklejord. Brug evt rodpuver. Stil stiklingene lunt og i halvskygge, og hold jorden fugtig. Dæk evt med plast. Jeg brugte gennemsigtige plastposer som jeg vendte vrangen ud på, når der var samlet for meget kondensvand inde i posen (vigtigt!)

Starten af juni - klar til omplantning.4. Når rødderne kan ses i bunden af potten er de klar til at blive plantet om. Nogle vil blomstre samme år, andre ikke. Alle vil udvikle knolde, og kan opbevares til året efter.

Snip snap snude stiklinge historien er ude!

20 kommentarer:

 1. Fin lille gennemgang, der er sikkert mange som vil benytte sig af dit råd her:)

  SvarSlet
  Svar
  1. tak skal du have. Håber at nogle stykker vil gøre forsøget :O)

   Slet
  2. Tak for din oplysning jeg har købt 3 planter for en lille måned siden de er kommet i samme krukke kan de blive i jorden når det bliver vinter eller skal jeg fjerne dem fra jorden

   Slet
 2. Godt gået - normalt går den ud for mig i løbet af vinteren, selvom jeg overvintrer den frostfrit.Ellers en oplagt idé at bruge de lange stængler til stiklinger.

  SvarSlet
 3. Hej Susanne.Tak for det gode råd med stiklinger ad chokoladeblomsten.Jeg har gemt knolden sammen med mine Dahlia.Så nu vil jeg da prøve med og jeg kan få held med nogle stiklinger.God dag Jette

  SvarSlet
 4. 1000 tak, Susanne, det vil jeg altså prøve. Har overvintrede planter i min kolde kælder! Jubel!!! Nu er der noget jeg kan gå i gang med. Staudesåningen tog jo ingen tid. Glæææder mig til at eksperimentere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lad os endelig høre om hvordan det gik :O)

   Slet
 5. Skønt med sådan en udførlig vejledning. Jeg mener bestemt at jeg lagde min chokoladeknold til overvintring sammen med Dahliaerne, så måske skulle jeg lige tjekke den.

  SvarSlet
 6. Mine giver desværre aldrig knolde, det har i hvert fald ikke lykkedes for mig endnu. Der kunne ellers spares nogle penge ved stiklingeformering.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon jeg forstår rigtigt?
   Når du køber Cosmos er der ingen knolde under?

   Slet
 7. Jeg har endnu ikke haft held med at overvintrer ckokoladeblomsten, men nu vil jeg da kigge efter knolde i butikkerne og gå igang med et lignende tiltag. Tak for god Info :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fru Friis.

   Du er hurtig til at regne den ud. Har man ikke Cosmos fra sidste år, køber man selvfølgelig nogle om ikke så længe og går i gang. Der er kun 2 muligheder. Enten går det godt eller også går det skidt ;O)

   Slet
 8. Du kaster dig altid ud i spændende projekter :)

  SvarSlet
 9. Så vil jeg lige tilføje til alle jer andre som har kommenteret.

  Cosmos skal opbevares på samme måde som fuchsia. Dem må ikke få det for koldt -så heller lidt til den anden side. Den mindste frost og fugt, efter den er gået i dvale, er dræbende!!

  Jeg har haft størst held ved at lade dem tørre helt ud indendøre. Herefter har jeg taget dem ud af potten med jord omkring knolden, Klippet dem 10 cm over jord overflade, pakket dem ind i aviser og gemt dem i et skab imod en kølig ydrevæg inde i lejligheden. Den metode har givet bedst overlevelse!!

  SvarSlet
 10. Stiklingsformering er interessant, og en rimelig måte å få flere planter! Sjokoladekosmos er en vakker plante! I år skal jeg prøve meg på å stiklingsformere roser!

  SvarSlet
 11. Hej Krepsemor.

  Stiklingeformering af roser lyder spændende. Det skulle ikke være svært - har jeg hørt :O)

  SvarSlet
 12. Så en fantastisk blomst og så rød og flott.
  Takk for svar jeg kjøper den.
  Klem fra Marit.

  SvarSlet