Sider

4.2.13

Matrem - Chrysantemum parthenium og Chrysantemum parthenium ’Plena’


Matrem er en skøn plante som dukker op i haven helt af sig selv - Chrysantemum parthenium

Jeg har den hvert år i haven. Nu hvor jeg kan kende de små frøplanter luger jeg den kun væk hvor jeg ikke vil have den. Resten bruges i buketter og andre får lov til at stå så den kan så sig selv.


Googler man på Tanacetum parthenium (matrem) opdager man at der findes mange forskellige sorter. Den ene smukkere end den anden.

Sidste år dukkede denne variation op - Chrysantemum parthenium ’Plena’Jeg syntes den er så smuk, og vil gerne have at den bliver i haven. Derfor lod jeg den stå hvor den var og håber på at den har sået sig selv i hele haven.

På vandring i haven i lørdags kunne jeg se at den har overlevet vinteren, og kommer igen i år.Tænk hvis der kommer så mange selv såede af denne matrem, at jeg kan tillade mig at plukke til buketter :O)

25 kommentarer:

 1. Hej Susanne Kan se at den jeg har også er anderledes fra dine to, gad vide hvor mange af disse der er , har hellere ikke selv sået min. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Jeg kunne godt tænke mig at se et billede af din matrem udgave :O)

   Slet
  2. Hej Har aldrig taget billed af den , så det må vente til den blomstre igen , skal nok skrive det bag ørerne, det jo lidt sjovt at noget som kommer selv er så forskelligt.( hvis jeg da husker korrekt..)

   Slet
  3. Det glæder vi os til. Spændende hvis flere ville vise billeder så vi kunne få en ide om hvor mange varianter der rent faktisk gror rundt omkring i Danmark.

   Slet
 2. ja... den er meget pæn :) , var den hjemme hos mig havde den også fået lov til at passe sig selv :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim.

   Når min er afblomstret vil jeg gerne sende dig frø. Du skal bare lige minde mig om det ud på sommeren :O)

   Slet
 3. Denne plante havde jeg også i en tidligere have, den er aldeles skøn! Dens blomsterhoveder lå altid helt vandret, og det var så dekorativt når den dukkede op hist og pist. Tak fordi du delte disse billeder, for jeg vidste ikke at den hed Matrem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :O)
   Jeg deler gerne ud af den når frøene er modne.

   Slet
 4. Smuk plante. Sidste år havde jeg 2 forskellige slags. Her får de lov til at passe sig selv. Jeg håber de kommer begge igen i år.
  Jeg fik den første plante for mange år siden af mor. Jeg tror det er en gammel plante der nu er ved at vinde indpas igen i nutidens have.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Matrem er faktisk en lægeplante og findes i flere udgaver i naturen.
   Den forsvinder ikke fra haven med mindre man er hidsig med lugningen.

   Slet
 5. Den nederste martrem er da helt fantastisk. Jeg har slet ikke martrem i min have, men det er også sjældent de bare kommer af sig selv, som hos dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er sikkert for skrap med lugningen ;O)
   Sig til hvis du vil have frø til efteråret.

   Slet
  2. Jeg luger aldrig…håndpiller kun!

   Slet
 6. De er kønne alle som en, og selvom de selvsår sig, bliver de aldrig til ukrudt, fordi de er lette at pille op. Mon ikke det er fuglene, der kommer med de nye varianter i form af frø?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg du har ret i Marie. Måske er det også fordi jeg hvert år henter 'møg' som jeg smider ud i bedene?

   Slet
 7. Jeg har den også rundt omkring i haven - også uden at så den, men dem kommer troligt igen og bliver flere og flere. Man kunne fristes til at kalde dem for ukrudt, men fordi de, som nævnt, er utroligt nemme at hive op også selvom de er store og blomstrende, så ser jeg dem ikke som sådan.

  Jeg holder meget af matrem som fyld i buketter - de giver sådan en dejlig fylde deri, fordi de er så forgrenede. Har to forskellige slags og de er bestemt kommet for at blive :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk kun i urtehaven de kan være 'ukrudt' fordi de kan overtage det hele - hvis de får lov :O)

   Slet
 8. Jeg har forsøgt at få den i haven, men for mig vil det ikke rigtig lykkes. Min nabo har masser af dem, og jeg har snuppet en uden for hendes hæk, jeg tror, den lever endnu, men er endnu ikke blevet til flere, og det er da nogen år siden. Den er som dem på første billede, de andre har jeg aldrig set, men de er meget fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var mystisk - Lisbeth. Den kræver jo ikke noget særligt for at gro. Hos mig gror den både i fuld sol og skygge. Mon det er noget med surbund?

   Slet
  2. Nej jeg tror ikke det har noget med surbund at gøre, det har jeg kun der, hvor jeg planter rhodoen. Jeg ved ikke, hvad det skyldes, naboen har masser af dem. Der er stadig flere udenfor hækken, så jeg må jo tage lidt flere.

   Slet
  3. Hvis du kan finde små frøplanter og plante er chancen nok større. De ligner en mellemting i mellem gullerod og Persille :O)

   Slet
 9. Hej Susanne.Er rigtig spændt på om min matrem kommer i år.Købte en lille en sidste år på plantemarkedet i Lyngby.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.

   jeg har observeret at Matrem ikke lever så længe. Som jeg husker er det 2-3 år. Krydser fingre for at din har overlevet. Ellers må du jo have frø så du kan sprede den og sikre at den kommer igen :O)

   Slet