Sider

5.2.13

Penestemon digitalis ’Husker Red’


Jeg klør mig lidt i hovedbunden når jeg læser i det nye nummer af Haven, hvor den er omtalt. Oven i købet med en lang artikel. Den er ukendt i Danmark og svær at få fat i? Sart og skal vinterdækkes?Så kan jeg fortælle at jeg har haft den i mange år. Jeg har frø af den i min netbutik, og mange år i træk har jeg haft den med på plantemarked.....men den har vagt meget lidt interesse, på trods af de mørke farver! Måske fordi den ikke rigtig er ’opdaget’ endnu?

I artiklen henvises der også til hvor den kan købes som frø eller som plante. (jeg er ikke med på listen) Så dette er såmænd en lille reklame for mig selv, når nu ingen andre vil ;O)Frø kan købes HER. Til foråret vil jeg igen have den med på plantemarked. Så er det sagt.

Min erfaring med denne smukke planter er at den er HÅRDFØR. Et år skulle jeg flytte den fra et bed til et andet. Som det tit sker hos mig har jeg så travlt at jeg ikke altid bliver færdig inden vinteren sætter ind. 
Husker Red måtte et år lide under dette, og de op gravede planter lå oven på jorden hele vinteren. Næste forår lå den der og begyndte at gro alligevel. Jeg har aldrig dækket den til om vinteren, og den overlever som alle andre stauder i haven. Får den for meget skygge blomstre den ikke og får vi meget regn har den tendens til at vælte. Jeg planter den i fuld sol og giver den lidt støtte.

31 kommentarer:

 1. Hej Susanne. Jeg undrede mig også lidt da jeg læste Haven, dog tænkte jeg "hold da op hvor har jeg en sjælden plante og hvor er jeg god til at passe den"... I hvert fald har den boet hos mig 3-4 sæsoner uden de mindste problemer, en dejlig plante som kun kan anbefales.

  Iøvrigt var jeg lidt i chock over Havens nye udseende, er bragt ud af min komfortzone... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er vi da to om det at have en 'ukendt' plante. ;O)

   Ja - forsiden var lidt kold at se på. Jeg gider helt ærligt ikke se flere vinter billeder. Forårsblomster med farver er hvad vi trænger til :O)

   Slet
 2. Hej Susanne.
  Jeg har lige fundet din blog. Og det var da på tide :-) Hvor ser den fin og interessant ud. Jeg har meldt mig som fast læser, sætter dig straks på min blogliste, og så vender jeg tilbage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana.
   Jeg opdager selv nye og spændende blogge som jeg melder mig på som fast læser. Velkommen her hos mig.
   Jeg kigger ind hos dig om lidt :O)

   Slet
 3. hej Susanne.Jeg har også læst om planten i Haven.Den er da rigtig smuk.......må lige overveje om jeg har plads i min have.men godt at vide at jeg kan købe den hos dig God dag Jette

  SvarSlet
 4. Den holder nu ikke særlig længe hos os - det synes jeg i det hele taget ikke, at rørblomst gør. Er den 100% frøægte? Jeg spørger, fordi jeg mener at have set planter, hvor farven var lidt udvandet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie.

   Jeg har også forsøgt mig med forskellige Penestemon, og har heller ikke kunnet få dem til at overleve ret længe. Noget andet er Penestemon digitalis, den trives fint på syvende år :O)

   De Huskers Red jeg har sået er alle blevet flotte mørke i blade og stængler. Blomsterne har været hvid/rosa. Om andre har anden erfaring ved jeg ikke?

   Slet
 5. Det lyder som en jeg skal bestille. Men du må gerne give mig et vink, når du får den brogede tomat igen!
  Så kan jeg jo ved samme lejlighed bestille Penestemon Red, for den bor ikke hos mig....endnu. Tak på forhånd!

  SvarSlet
 6. P.S Jeg holder ikke HAVEN længere. Jeg har holdt bladet i mange år, men synes at artiklerne var meget ens efter et par år, og jeg mangler den respons, som jeg har fået ved at være haveblogger. Jeg har op til flere gange indsendt spørgsmål til Haveselskabet, men kun få er blevet udvalgt, og jeg har aldrig fået svar.
  Her i BLOGLAND kan jeg stille et spørsmål og næsten med det samme, får jeg 10 brugbare svar! Så jeg ved godt, hvad jeg foretrækker! Jeg har talt med flere havenisser, som har samme holdning som mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente må lige indskyde at som medlem af haven for man jo andet end bladet,ved godt at de fleste ting kan man deltage i uden at at være med( det gjorde jeg selv i mange år)Men man kan dog være heldig og få et godt tilhørsforhold til ens egen kreds. Men helt enig i at blog land er et rigtig rart sted. Hilsen Helle

   Slet
  2. Hej Bente.

   Den brogede tomat ligger i butikken og er klar til bestilling ;O)

   Jeg holder bladet for at holde mig informeret om diverse tendenser, og for at støtte op om de forskellige arrangementer jeg deltager i.
   Her i blogland er der også rigtig meget brugbar information. Så jeg er ved at være så klog at 'jeg kan undvære hovedet' ;O)

   Slet
 7. Hej Susanne
  Dejligt og vide at den ikke er sart og at du sælger den, så det kan være der kommer en bestilling fra et par jyder .. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle - det ville jeg aldrig nægte dig/jer ;O)

   Slet
 8. Det var faktisk også en af de første planter, jeg som privatperson tog med på plantemarkederne tilbage i 2000, men jeg havde ikke held med at overvintre den i min tidligere have i Mårslet. Den gik ud om vinteren.... Jeg har ikke haft den siden.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marlene.

   Det var jo øv!
   Jeg holder fast ved at den er hårdfør (hos mig i det mindste)

   Slet
 9. Jeg har også haft den i flere år og købt flere af dem, men de sidste jeg har købt har ikke haft den mørke farve i løvet. De har det fint her hos mig, ingen problemer med overvintring.
  Sidste år anskaffede jeg mig Penstemon Raven, jeg håber den klarer vinteren, den var fantastisk og blomstrede uafbrudt i 4 måneder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Penestemon Raven må jeg lige have kigget på.
   Det glæder mig at høre at det ikke er mig der 'løber med en en halv vind' Lisbeth :O)

   Slet
 10. Jeg havde tilfældigvis allerede bestilt frø af huskers red tilbage i starten af december, så det er da lidt af et sammentræf at haven ligefrem bringer en artikel om den. Jeg håber jeg får ligeså meget glæde af mine når de kommer frem om nogle mdr., som du har haft af dine :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej JOC

   Glæd dig. Den har de yndigste blomster. :O)
   (så vil jeg også lige brokke mig over at du ikke har fået tilføjet 'label' hvor man kan tilmelde sig som fast læser)

   Slet
 11. Hej Susanne
  Den er rigtig dejlig din "sarte" digitalis, så den også omtalt i HAVEN og tænkte, at den måtte jeg eje, lige ind til at jeg læste den er sart og skal tildækkes om vinteren - det får jeg måske kun gjort den første vinter !
  Men på dit indlæg lyder det da som om at jeg alligevel skal prøve om den kan lide at være i min have.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita.

   Som du kan se er der flere end mig der har den i haven hvor den trives uden problemer. Derfor er der kun et at gøre - nemlig teste om den overlever hos dig ;O)

   Slet
 12. Hej Susanne :) helt enig jeg har også haft den i flere år, og den overlever fint. Jeg har nu altid haft held med at sælge den på plantemarkede, pga. den mørke stængler, det er en farve folk godt kan li' OG øv posten har snydt mig jeg har ikke fået mit "Haven" - men de har lovet at sende et nyt blad. Der er bl.a. også en lille artikel om Staudefrøbogen fra frø til staude :) Anne Gine

  SvarSlet
 13. Hej Anne Gine.
  Godt at få bekræftet at den ikke er så sart som antaget.

  Dejligt med al den omtale af din bog. Den er skam også på min lange liste over bøger jeg ønsker mig ;O)

  SvarSlet
 14. Det lyder da som en dejlig staude :) og glæder mig at Anne Gine har samme oplevelse med den. Så er der jo ekstra bevis for at det kan lykkes!

  Smuk er den i hvert fald

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.

   Blog land er 'delt'. Den overlever ikke hos alle. Om det er jord eller vejr forhold der gør sig gældende kunne være spændende at vide :O)

   Slet
 15. Hvorfor har jeg ikke den smuksak? ;-) Nok fordi den ikke klarede vinteren i min have, da jeg anskaffede den tilbage i ca. 2003 og igen i 2007. Godt at høre, at den klarer sig godt hos dig.

  Forøvrigt, er penstemon ikke "stor" i England?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte.
   Hvor ærgerligt. Mon du kan drage en konklusion hvorfor den ikke trives hos dig?

   Penestemon er vist et hit i England, som jeg har kunnet læse mig frem til i 'Haven'.

   Slet
  2. Det var i min have i Aarhus, den ikke trivedes. Der havde jeg det, man kalder "almindelig havejord" og med både bymiljø og nærhed til havet en have, der er noget lunere end min nuværende have. Det kunne være, jeg skulle teste den i Randers i år :)

   Slet
 16. Jeg kan godt lide din måde at teste planter på, fnis. Den ligner nemlig til en forveksling min. Men planter man graver op og glemmer, og som alligevel gror fortrøstningsfuldt videre, dem vil jeg også kunne forsvare at kalde hårdføre.
  Glæder mig til at det bliver plantemarkedstid igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.

   Ja, lad os bare kalde for 'test' ;O)
   Om små 10 uger ses vi sikkert både her og der :O)

   Slet