Sider

9.2.13

Myrrhis odorata
Spansk kørvel eller sødskærm som den også kaldes.
Den minder lidt om en bregne og jeg har den i stauder bedet og i urtehaven. Jeg har været så forudsigelig at plante den på et hjørne så jeg ikke kan undgå at se og dufte den, når jeg går forbi. Både blade og blomster dufter skønt af anis.

Sødskærm blomstre i maj/juni. Det er dog ikke blomsterne der har min opmærksomhed, men de flotte blade som jeg både plukker af til buketter og hakker i salat skålen. Frøen kan høstes og bruges på samme måde som stjerneanis. Efter afblomstring begynder bladene at visne og se kedelige ud, men så nipper og pudser jeg planten ren for det kedelige visne løv, og planten vokser bare videre.

Den kan være svær at flytte når den har flere år på bagen, fordi den har pælerod. I princippet skal den frøformeres af samme grund, men det er lykkes mig at tage de helt nye skud i det tidlige forår. Der skal være et lille stykke rod på, så kan man nemt få den til at etablere sig i små potter, som plantes ud når den har fået godt fat. I foråret har jeg den med på plantemarkeder.

Tips til frøsåning: Frøene skal have kulde for at spire. Februar er et godt tidspunkt.                                                                                                                      

11 kommentarer:

 1. Den kendte jeg ikke, men den virker meget tiltalende. Sådan én ønsker jeg mig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana

   Det kan jeg godt forstå. Den er ikke svær at finde på f.eks et plantemarked, hvor der er forhandlere af urter til stede :O)

   Slet
 2. Lige præcis dén har jeg frø liggende til. Dejligt at høre lidt om den. Grundet mindre formåen i år, har jeg planer om at prøve at så den direkte i bedet om ikke længe, når jeg er ude på en lille haverundfart ;)

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Zep

   jeg har ikke selv prøvet at så den endnu. Jeg har gravet små selv såede frøplanter op, og læst at den skal have kulde for at spire.

   Det lyder som en god ide bare at så på friland i de kommende uger :O)

   Slet
 3. Den er alstå skøn - havde den i min tidligere have og har lige byttet mig til et par planter. jeg brugte mest frøene til at tygge på, når jeg lige var en tur i haven. Men at bruge bladene i salaten og i buketter vil jeg tage til mig - tak for tips og skønt at jeg har fået den igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den dufter bare så dejligt. Du skal bare tage de nye og blade til salaten - og ikke for meget, for den smager meget igennem :O)

   Slet
 4. Jeg tænker på den så godt som hvert år; at NU skal den være i min have, men så glemmer jeg at så den. Da jeg boede i Århus midtby, købte jeg altid denne i bundter på torvet - ummm.....

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Jeg har én i haven, det er en meget fantastisk plante i madlavningen. Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan frøspirerne / kimbladene ser ud. Der er sikkert nogle selvsåede, men hvordan kan jeg kende dem, og på hvilket tidspunkt spirer de?
  mange hilsner
  bente

  SvarSlet
 6. Hej Bente.
  De selv-såede ligger i jorden på spring lige nu. De spirer om ikke så længe. Jeg har ikke noget billede, men de skulle være til at kende når de første rigtige blade viser sig. Kend dem evt. på duften. :)

  SvarSlet
 7. Jeg har sået nogle i afgrænset område ( lille højbed ) kimbladene ligner et par græsstrå. Godt jeg gjorde det, ellers havde jeg troet det var græs, og luet dem væk. Så nu ligger jeg på lur under mine sødskærme efter selvsåede :D Og tusind tak for svar.
  Lige nu har jeg også stor glæde af mine ramsløg - de giver også en herlig duft, og smager godt. Men man skal jo være meget varsom, så man ikke tager fejl, og kommer til at spise giftige planter - men man nulrer bladene, så er man ikke i tvivl. Jeg har sat dem i potter, og afgrænset område, så har jeg styr på dem.

  SvarSlet
 8. Kære Nana sådan én har jeg, som du gerne må få. Susanne har ret, den må ikke være så stor, at den har dannet pælerod. Den jeg har til dig er så til stor, at den danner blomster og frøkapsler her til sommer, og som jeg er sikker på, du vil få stor glæde af. Hilsen Plante elskeren

  SvarSlet