Sider

4.2.18

Rudbeckia er på indmarch.


Jeg har lige tjekket mine indlæg her på bloggen, og jeg kan se at jeg skrev min første blog om Rudbeckia hirta for 7 år siden. Siden da har jeg skrevet om den jævnligt, simpelthen fordi den bare er så fantastisk.
Nu myldrer det med billeder på nettet om denne fantastiske kortlivede staude. Om det skyldes at jeg hårdnakket har omtalt denne ....nej det tror jeg næppe, men det er da en dejlig fantasi at bilde mig selv ind at jeg endelig er blevet hørt. (hehe)


Der er mange helt fantastiske udgaver af Rudbeckia. Jeg holder mig til hirta - den hårede Solhat, som fås i brændte og gule farver, fyldte, halv fyldte og åben blomstring.


Noget jeg ikke har fået styr på endnu er, hvorfor er der nogle af planterne der overlever vinteren og andre som ikke kommer igen året efter??
Pyt - jeg sår den alligevel hvert år i tilfælde af at de ikke kommer igen.


Frøene er bitte små, de sås på overfladen af priklejord, og så er der op til 2-3 ugers ventetid på spiringen. Den gror langsomt. Derfor har jeg allerede sået mine, og venter i spænding på de første spirer.


Jeg glæder mig også til at gense dem der har overlevet. Jeg har nogle stykker som er 4 år gamle. Jeg har et mindre udvalg af frø i shoppen, og har planer om at udvide mit sortiment, i løbet af de næste par år - fordi jeg lige skal teste og tage billeder først.


Hvis du vil have blomstrende Rudbeckia inden efteråret melder sig med regn og rusk, er det her i februar/marts du skal gå i gang med at så frøene.

Rigtig god fornøjelse

Kh. Susanne.

8 kommentarer:

 1. Jeg såede nogle forrige år, der aldrig rigtigt blev til noget, men sidste år kom de så i rigelige mængder af sig selv. De blomstrede indtil sent på året, og jeg kunne plukke mange buketter. Nu er jeg spændt på om de kommer igen i år. Ellers må jeg så nogle nye.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror at man bliver hooked! Har man først haft den i haven, er det en plante man ikke vil undvære :)
   Nu har jeg skrevet om den lange spiringstid, men jeg kan oplyse at jeg efter 4 dage allerede har 50% spiring på nogle dem.Det var en overraskelse!
   kh. Susanne

   Slet
 2. Jeg fik nogle af en haveven, frø fik jeg også fra hende. Nu er de blevet flinke til at så sig selv, jeg har sågar haft en, der blomstrede her i december. Jeg kan godt lide de mørke, men det er desværre ikke dem, der kommer op.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Med alle de havevenner du har Lisbeth, er jeg sikker på at du kan logge nogle til at så de mørke farver til dig, og tage dem med når de besøger dig ;)
   Jeg har endnu ikke observeret selvsåede Rudbeckia, men jeg har heller ikke kigget efter dem :)
   kh. Susanne.

   Slet
 3. Dejlig blomst. Jeg har vist lidt frø, så jeg må hellere snart få dem sået.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene.
   Jeg har lige erfaret at de helt friske frø spirer meget hurtigt. Ældre frø kan tage lang tid om at spirer.
   kh. susanne

   Slet
 4. Очень красивые рудбекии! Я купила семена рудбекии чери, мечтаю о ней!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den har jeg også sået, og glæder mig vildt :)

   Slet