Sider

19.2.14

Artemisia vulgaris ’Oriental Limelight’

En smuk bandit med brogede blade.
Atemisia vulgaris kendes som bynke og er i familie med malurt, men ikke at forveklse med…

Jeg har haft den i mange år. Jeg mistede den en vinter for nogle år tilbage, men fik den tilbage af Lotte, som havde købt den af mig på et plantemarked. Den er frostfølsom, og bør opbevares i koldt drivhus vinteren over. Det er hvad jeg har læst, men om den alligevel kan overleve i haven vinteren over, har jeg ingen erfaring med – endnu.

Sidste vinter var jeg lige ved at miste den igen på grund af den meget kolde vinter. I potten var der et lille rodskud på 5 cm, resten var dødt! De 5 cm blev plantet i en lille potte og passet og plejet sommeren igennem. Det kom der en stor og frodig plante ud af!
I år hvor vinteren har været mild, har den overlevet og er meget langt fremme i potten
Grunden til at jeg kalder den en bandit er at den er umulig at styre i et staudebed, da den sætter rodskud overalt hvor den kan komme til det. Det afholder ikke mig – der er meget fascineret af brog-bladede planter- fra at dyrke den. Jeg slipper den dog ikke løs i et bed, men har den i krukker.
Den er meget fin og lys i farven når den dukker frem om foråret, og velegnet i sammenplantninger eller bare alene i store krukker som kan stilles hvor man har lyst. Den kan holdes fin og tæt ved at klippe topskud, som evt. bruges i buketter. Den trives rigtig godt i fuld sol, tåler tørke, og skal ikke gødes så meget.

3 kommentarer:

 1. Godt at høre, at du stadig har den :) Jeg gav op for et par år siden, da jeg igen stod med små rodstiklinge, der skulle opformeres efter en kold vinter.

  I år er det en helt anden snak med planternes udvikling. Jeg glædes dagligt over staudernes fremkomst, og de planter, jeg har vinteropbevaret i drivhuset, skyder vældigt :)

  SvarSlet
  Svar

  1. Ups Lotte - jeg havde ikke lige set dit svar :O)

   Nogle planter giver jeg bare ikke op på. Den ene er ovenstående. Sig til hvis du skal have et eksemplar (så kan vi jo altid sikre os at en af os har den, hvis det går galt)

   Slet