Sider

4.12.11

Hosta

Frøsåning af Hosta.


Det er for de tålmodige. Planten sætter hundredevis af frø, men endnu har jeg ikke set en selvsået hosta. Har du?
Det er nu ikke så mærkeligt, da Hosta skal have varme for at spirer, og de er også længe om at spirer. Så vær tålmodig.På samme måde som så mange andre stauder, kan man ikke vide hvilke Hosta man får fra frøsåning da de krydser, men det syntes jeg netop er det sjove.Jeg sår i vinteren fra december - febuar. En dejlig beskæftigelse når sneen ligger højt uden for vinduerne. Jeg sår fordi det er sjovt, især de små baby-hosta er en fornøjelse at følge helt fra start.


Frøene sås i priklejord, og dækkes med fint siet priklejord, dæk potten med film og stil den i nærheden af radiator. Du kan også bruge et akvarie med en lampe over, eller investere i en spirekasse med varme. Det har jeg dog ikke fundet nødvendigt endnu.

Frøene spirer efter 5-7 uger og vokser langsomt. Planterne vil nå at vokse sig pænt store, og kan plantes ud i sensommeren samme år som de er sået.

18 kommentarer:

 1. Jeg har netop tænkt på, at det er sjovt, at der aldrig ses selvsåede hosta - men det er der jo en grund til så.
  Vil det sige, at når de små planter er dukket op, så skal planterne forblive frostfrie til efteråret? Ja, jeg er novice udi staudesåning og vil gerne vide så meget mere :-) Og som du ved, så har jeg jo sået netop hosta og har frø af en anden liggende, som jeg også planlægger at så, så .....

  SvarSlet
 2. Hej Susanne. Ja det er sådan det er. De skal beskyttes ind til de er 'teenager' ;O)Men kan stilles i drivhuset (hvis du har sådan et) til foråret - og når der bliver for varmt der, kan de stå i halvskygge et sted i din have, aldrig i fuld sommersol.

  SvarSlet
 3. Det ser spændende ud. Jeg stod selv med en del hostafrø i hånden, men besluttede mig for at det nok ikke kunne lade sig gøre (hvorfor ved jeg ikke) og smed dem ud. Det kan jeg da godt fortryde nu, så jeg tror jeg må kaste mig ud i det til næste år.
  Tak for tipset.

  SvarSlet
 4. Det var skisme ærgerligt Lene. Hvis du vil have lidt frø til at underholde dig med, kan du sende mig en mail med adresse, så skal jeg gerne sende dig en lille portion :O)

  Men husk TÅLMODIGHED for det er et langsomt spirende frø.

  SvarSlet
 5. Jeg har flere gange forsøgt at så hosta men uden held. Nu kan jeg se hvorfor. De skal have varme, og jeg har sået dem ude.

  Tak for oplysningen.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 6. Nu kan du så prøve igen Madam Bæk. Jeg sartede mine op ved at så i små potter, satte dem i en firkantet glasvase, og placerede den oven på radiatoren. Men det var fordi der var minus 14 grader uden for, og koldt over det hele. Så galt går det vel næppe i år.

  SvarSlet
 7. Jeg sår også selv hosta, og er også vild med de små hostaplanter. De er fantastiske i starten af året, da de ikke bliver ranglede, som andre planter. Jeg har også et indlæg på min blog om mine frøsåede hostaer :-)

  SvarSlet
 8. Hej Gitte. Du har helt ret. De små hosta spire er nuttede, og som du siger bliver de ikke ranglede :O)

  SvarSlet
 9. Jeg har været heldig og har mange selvsåede hostaer. Men det er kun de grønbladede, ikke brogede, der selvsåer sig hos mig.

  Hilsen Helga

  SvarSlet
 10. Hej Helga. Det var interessant :O)og så er det at jeg klør mig oven i hovedet....og overgiver mig til "ingen regler uden undtagelser" nok en gang.

  SvarSlet
 11. Idet at jeg lader mine visne hosta-toppe sidde indtil næste forår, får jeg en del selvsåede hostaer. Og så plejer jeg at lade dem være indtil de har en ok-størrelse og derefter flyttes de...

  ellers et udemærket hosta-indlæg du har skrevet :)

  fortsat go' dag..

  SvarSlet
 12. Hej Tim Det bliver mere og mere interessant .... selvsåede Hosta er nyt for mig. Men jeg ser at der er sorter som selvsår, selv om jeg aldrig selv har haft den fornøjelse.
  Måske skule man eksperimentere med forskellige sorter- så ude og inde, og så se hvilke der spire hvor?

  SvarSlet
 13. hej jeg har sået hosta flere gange:) de vokser dog lidt langsomt. Anne Gine

  SvarSlet
 14. Hej Susanne.
  Frøsåede Hosta, det lyder spændende.Det må jeg prøve til næste år, for jeg ÆÆææælsker Hosta. Med deres fantastiske mangeartede blade.
  Det er rart der er nogle (dig bl.a.) der skriver om, hvordan de lykkedes.
  Så kan jeg fortælle, at dine chilifrø er på vej ;-D
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 15. Anne Gine: Netop. de vokser laaaaangsomt. Og derfor en af de frø man roligt kan så fra december og frem, når nu vi ikke kan komme i haven på grund af kulde og mørke :O)

  Hej Marianne. Lyder rigtig godt. Jeg glæder mig:O)
  Jeg smider lidt Hostafrø i kuverten sammen med dine chilifrø. Så kan du hygge dig med det i juledagene :O)

  SvarSlet
 16. Jeg har allerede smidt frø i jorden, Susanne, men tror jeg haler potterne indenfor, hvis de er så lang tid om at spire. Hvor mange grader tror du er en ide? Er vi på 10-15 grader eller snarere 20-24 grader?

  En ting, jeg husker, jeg har læst,er, at de skal sås fra friske frø. Har du, Anne Gine og Gitte H mon også gjort det?

  Knus og med erindringen om, at der altid er liv, også selvom man ikke kan se det...
  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 17. Hej Marianne. Jeg kan ikke sætte tal på graderne, men stue temperatur, så vi er vel på omkring de 20 og måske lidt mere hvis man er en frossenpind som mig :O)

  SvarSlet