Sider

16.5.11

Herlige plantemarkeder

Plantemarkeder er helt fantastisk. Ud over at sælge går jeg også på plante jagt. Jeg kommer meget tidligt, sætter min bod op, og så går jeg på plantejagt. Det er SÅ spændende. Jeg har meget sjældent på forhånd en ide om hvad jeg leder efter.
Jeg er efterhånden blevet en ræv ud i opsnusning af boder med anderledes planter. Jeg ved også hvilke boder jeg ikke kaster så meget som et blik på – GASA boderne!! Ikke at der er noget galt med planterne, men det er ikke der jeg finder de planter jeg er ude efter. Nåhre ja – så bryder jeg mig heller ikke om at købe planter som er pumpet med alt muligt giftigt stads for at få dem til at blomstrer 100 gange mere end de faktisk gør under naturlige forhold – så er det sagt!
Planterne står for det meste gemt i mellem alt muligt andet, har ikke noget navn og koster for som regelen heller ikke mere end et par hånd øre. Sælger er tit en hyggelig have mand/dame som kan fortælle en historie om den lille plante fra haven, hvor den har boet i mange år. Mit høgeblik ser dem i løbet af et par sekunder, og HAPS så er den min J. Jeg føler det som om jeg har vundet i lotteriet.
Senere kommer så det store problem. Hvad hedder planten?
I blandt alle mine fund dette år er disse to violer.Har de mon et navn?


YSusanne Irming

14 kommentarer:

 1. OO Takich fiołków jeszcze nie widziałam . Muszę tez na nie zapolować. Pozdrawiam

  SvarSlet
 2. Jeg kan ikke hjælpe med navnene, men skønne er de :-)

  SvarSlet
 3. Hej Vivi
  Jeg overvejer at kalde den første for "klat-malerens viol" men det er vist ikke så yndigt som den rent faktisk er :O)

  SvarSlet
 4. Jeg tror snart jeg må til at frekventere nogle plantemarkeder. Sikke nogle yndige violer.

  SvarSlet
 5. Hej Lene.
  Det kan jeg varmt anbefale at du gør.

  Samtidig vil jeg benytte lejligheden til at opfordre andre til det samme. Jeg personligt syntes nemlig det er ærgerligt hvis supermarkederne kommer til at overtage og kvæle denne dejlige tradition med markeder. Det er nemlig en del af vores kultur som ikke så gerne skulle dø ud :O)

  SvarSlet
 6. Hej Susanne.
  Skøn fortælling... Jeg kan tydeligt se for mig, hvordan du snuser rundt for at finde spændende planter.
  Hvordan finder du frem til plantemarkederne ?
  Kh Lone

  SvarSlet
 7. Hej Lone.

  Jeg googler mig frem :O)...taster "plantemarkeder 2011" (herefter bruger jeg GPS hvis jeg ikke lige ved hvor det her ;O))

  SvarSlet
 8. Dejlige violer, du der har fundet dig. Jeg købte den plettede på plantemarked for en del år siden og nyder den meget. Det er en viola odorata 'Freckles'. De sidste par år har sneglene været hårde ved den, men i år står den fint - forhåbentlig et tegn på, at det ikke er dræbersnegleår i år i min have!

  @Lone: Du kan slå plantemarkederne op på Haveselskabets hjemmeside under "Det sker" http://www.haven.dk/

  Mh Lotte

  SvarSlet
 9. Ja - netop dén fine lilla viol fandt jeg også på marked... Skyndte mig også at købe den... for der var kun én. Men navnet - det kan jeg desværre ikke hjælpe med.
  Og så har jeg det vist lige som dig.... når man er på plantemarked så er der ikke så meget ved de store blomsterhandlers boder... de små "have-mænd" er meget sjovere, og laaangt mere interessant :-)
  Hilsen fra Susan

  SvarSlet
 10. Hej Lotte
  1000 tak for navnet :O)

  Susan; at der kun var en viol skyldes måske at jeg nuppede den anden ;O)

  SvarSlet
 11. Jeg har også købt meget på plantemarkeder. Det er vildt hyggeligt, og man får masser af inspiration.

  Skøn viol :-)

  SvarSlet
 12. Ja, Freckles og på haveselskabets hjemmeside står de alle :-) Altså plantemarkederne.

  SvarSlet
 13. De 2 violer høre til den art der hedder Viola sororia. På dansk kaldes de af og til for maj viol, på engelsk "The sister violet. Det er ikke viola ordorata, duft viol. Den blomstre nemlig tidligere og er mindre både i blad og blomst. Viola sororia stammer fra USA. Den ene af dem du købte er ganske rigtig "Freckles" den anden hedder Viola sororia rubra (rød)
  Viola sororia findes i flere varianter. Foruden de 2 du har købt dyrker jeg selv V. sororia alba (hvid), V. sororia Priceana(hvid med blå midte) og V. sororia Gabriella (store blå blomster)

  SvarSlet
 14. Stauder i Skovby; mange tak for den oplysning :O)

  SvarSlet