Sider

2.1.18

Solsikke som snitblomst

En fantastisk sommerblomst som ikke kræver megen introduktion, for den dyrker de fleste blomsterelskere i haven.

Helianthus annuus MIXI 2017 dyrkede jeg flere forskellige sorte, og de var alle helt fantastiske. Der var bare en lille detalje jeg havde overset. Branching (BR) og nonbranching (NBR). Solsikke der udvikler masser af stilke og Solsikke der kun udvikler et enkelt blomsterhoved. Det er slet ikke SMART at overse noget så vigtigt, for jeg nippede knopperne af nogle af dem i håb om flere stilke med blomster. Det betød en lang grøn stilk med blade og intet blomsterhoved. Den fik meget opmærksomhed, og jeg ventede i lang tid inden min fadæse gik op for mig. Det så lidt komisk ud, men af skade bliver man klog.


For mig betød det spildplads, en del underen og lidt frustration, for jeg fik alt for lidt ud af min høst. Jeg var heller ikke så forudseende at så i flere hold, så jeg kunne strække høsten over en længere periode, for solsikke er meget populær som snitblomst.  I 2018 skal jeg helt sikkert forbedre mig på dette område, og samtidig afprøve nogle helt nye sorter. Går det godt hører I meget mere om disse i den kommende sæson.


Noget der gik bedre end jeg havde forventet var tidlig frøsåning. De første frø blev sået først i marts. Planterne blev pottet i mellemstore potter efterhånden som de voksede, og kom i drivhuset i april med fiberdug. De kom på friland sidst i april, overlevede frost, regn og blæst, og jeg havde de første Solsikke i blomst allerede først i juni.Tilbage til nogle af de Solsikke der udvikler mange stilke, 

BR: Teddy bear, Pacino Lemon, Vincents Chois, Italian White

Helianthus annuus Teddy Bear

Helianthus annuus - Italian White
Helianthus Vincents Choice PomeloOg dem der kun udvikler et enkelt hoved. NBR: Sunrich Gold, Sunrich Limoncello, Chocolate, Ruby Eclipse. med flere.


Helianthus annuus Chocolate sætter godt nok sideskud, men ikke så mange så jeg vil kalde den for BR typen!


Helianthus annus Ruby Eclipse. Er meget høj, sætter mange sideskud, men de er lidt korte så den vil jeg nok dyrke som NBR i 2018, så den tæt og få flere snitvenlige blomster ud af den
I efteråret har jeg været begravet i læsestof og undersøgt alt hvad jeg kunne finde om Solsikke på nettet.

Non branching sorter skal sås tæt og ofte. Sås eller plantes de med 15 cm. imellem hver plante bliver de høje sorter knap så høje og stilkene knap så tykke, og høst til salgsbare stilke succesfuldt, så det er et af de mange tiltag jeg har på min plan for 2018.


Branching sorterne skal jeg binde bedre op i år. Der var flere af mine planter der led en alt for tidlig ’død’ på grund af blæsten.

I øvrigt gælder samme regel for solsikke som for Zinnia. Pluk når hovederne er næsten udsprungne, og inden der udvikles pollen og besøg af bier. Blomsterne mister kronbladene hvis den er blevet bestøvet og holdbarhed i vasen forkortes betydeligt. Solsikke hoveder uden kronblade er i øvrigt ret smukke, så du kan jo vælge at bruge dem uden kronblade, hvis du kom for sent med at plukke. Det er også smart at lav et snit på skråt i bunden af stilken. Stilkene er som reglen tykke, så et rigtigt snit betyder større overflade de kan drikke vand af. 


Se de forskellige sorter i shoppen.Min læsning på Solsikke er ikke nær afsluttet. Der er stadig mange interessante sorter tilgængelige på markedet, og der kommer hvert år nye og forbedrede sorter til. Sorter der ikke sætter pollen og derfor har længere holdbarhed i vaser, sorter der sætter flere stilke, blomstrer meget tidligt osv.

De skal afprøves, men det bliver over tid, så opfølgning på Solsikke kommer når jeg mener der nyt og interessant at skrive om. Jeg har et par stykker i ’ovnen’ som jeg glæder mig til at prøve, men af gode grunde ikke har billeder af endnu.Jeg håber du kan bruge ovenstående til dyrkning af dine Solsikke i den kommende sæson, at du undgår solsikke uden smukke blomsterhoveder, for det er da noget af det værste man kan udsætte sig selv og kærligheden til Solsikke for!

Rigtigt godt nytår til dem der læser med.

Kh. Susanne.

9 kommentarer:

 1. Du tager altså nogle virkeligt delikate billeder af dine blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Marie. Jeg gør mig umage ;)

   Slet
 2. Tak for endnu et godt og brugbart indlæg :)
  Jeg synes det er så hyggeligt med solsikker, så jeg kan helt sikkert bruge det du skriver!

  Stort knus
  Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vibeke.
   Drømmer selv om en mark fyldt med Solsikke i alverdens udgaver :)

   Slet
 3. Spændende indlæg om succes og no go, jeg har forsøgt med solsikker, men ikke haft meget held med dem, tålmodigheden mangler nok :)

  SvarSlet
 4. Hej Lisbeth.
  De kræver ikke så meget, men frøsåning kræver for det meste en mindre portion tålmodighed - også solsikke :)

  SvarSlet
 5. dejligt indlæg :) :) man fristes til at have mange flere solsikker i haven :)

  SvarSlet
 6. Hej Tim.

  Det kan jeg anbefale.
  Her kommer en lille historie du og dine børn måske kan bruge:
  Få nogle år tilbage kom jeg forbi en lille vejbod med buketter af Solsikke. Det var en flok børn som selv havde dyrket dem i haven - det kunne jeg ikke så for!
  Senere solgte de frø i poser som de havde samlet af resten af deres solsikker.

  kh.

  SvarSlet