Sider

29.12.17

Snitblomster. Zinnia elegans.

Jeg har haft symptomer på ’skriveblokering’ i en lang periode, og har bare ikke kunnet frembringe noget som jeg syntes var værd at læse. Jeg tror jeg er kommet over det værste nu, for jeg har forfattet en serie af indlæg om snitblomster der kommer løbende i det nye år. Mit håb er at du vil læse - kommentere, eller lægge en opmuntrende hilsen, for at skrive blogge som er inspirerende og lærerige, køre ikke på ’auto pilot’ for mit vedkommende.


Som I Kan læse i de forrige indlæg har jeg dyrket en masse sommerblomster i 2017. Vejret taget i betragtning er der mange sorter som kan komme på tale som gode blomster til snit, buketter og vaser. 

Jeg linker til min shop, og til flere af sorterne som du kan finde frø af. Hvis det genere dig er det bare ærgerligt. Jeg har personligt ikke noget imod min egen måde at markedsføre mine produkter på, for jeg kan stå inde for dem med hud og hår! 

Zinnia er i min blomsterverden bare så fantastisk. Den er oprindelig fra Mexico, og en sol og varme krævende plante. Hvor om alt er, trives den alligevel i vores til tider kølige og fugtige klima. Jeg har for længst opgivet at samle frø af Zinnia da jeg alt for mange somre er endt med uforrettet sag. Blomsterhovederne er rådnet i stedet for at tørre, som er nødvendigt for frøsamlingen. Alle Zinnia i shoppen er af den grund fra forhandlere. Det giver også mig personlig frihed til at dyrke alle sorterne som jeg lyster, for jeg skal ikke tage hensyn til evt. krydsbestøvning ved indsamling af frø. Frøene i shoppen er WYSIWYG - frø ægte.

Herunder er det Zinnia Lilliput mix. Masser af stilke som kan bruges alene eller i blandede buketter.

Zinnia elegans Lilliput


Som snitblomst er Zinnia uovertruffen. Den findes i så mange farver, den ene smukkere end den anden. Jo mere der plukkes jo mere blomstrer den. På et tidspunkt kan den selvfølgelig ikke give mere, men det gælder jo for alle planter.

Zinnia Benarys Giant Wine


Jeg er selv rigtig glad for de fyldte sorter som Benary Giant serien. Det er et godt sats til snit. Planterne er robuste, og jeg havde ikke problemer med væltede Zinnia vejret på trods. Opbinding kan dog anbefales alligevel, da nogle af sorterne bliver op til 100 cm ++ høje, og nogle af stilkene kan brække af, når det går hårdt for sig.

En våd sommer i 2017 betød desværre at de hvide og cremefarvede sorter hurtigt blev brune og grimme i spidserne af kronbladene. Det har selvfølgelig kun betydning hvis det er et produkt du skal sælge af!

Zinnia elegans Vanillacream


Zinnia Queen Red Lime er også utrolig smuk. I år skal jeg dyrke flere af den sort, for de er efterspurgte. Frøene er faktisk dyre i indkøb, netop fordi den er så efterspurgt. Jeg har i øvrigt brokket mig til forhandler, da der spekuleres i større afkast af denne sort. Frøen kommer desværre med for meget ’affald’ i form af små stilke, tørre kronblade og andet mærkeligt som ikke tæller som frø. Jeg renser, kigger frøene igennem og ender med en mindre portion frø som er spiringsdygtige. Det er ikke helt i orden over for os kunder efter min mening. Hvis du har modtaget portioner af frø i ovenstående tilstand fra mig, beklager jeg dybt. Det var først da jeg selv startede frøsåningen af Queen Red Lime jeg blev opmærksom på problemet. Fremover er frøene under lup, og af respektabel kvalitet. 

Zinnia elegans Queen red LimeEt par vigtige tips hvis du vil dyrke Zinnia til buketter. De fyldte sorter skal helst sås i små individuelle celler/potter, da sandsynligheden for afvigelser er stor, hvis du forstyrre deres rodnet på et tidligt tidspunkt i deres grofase. Her skal forstås; hvis du sår i bakker, og prikler om. Altså kan du få mange ’åbne’ - ikke fyldte blomster. De er nu også kønne, men vi sår jo de fyldte sorter fordi det er dem vi gerne vil se i blomst.

Zinnia Zahara Double Salmon RoseEn anden vigtig ting er at nippe toppen af så planten forgrener sig, og giver maks. udbytte. Jeg nipper som reglen efter fjerde bladpar. Andre gange nipper jeg når jeg kan se anlæg til første blomsterknop. Planterne ser lidt amputerede ud, det skal du bare vænne dig til. I løbet af kort tid kan du se den skyder fra hjørnerne af bladene, og den ønskede udvikling er på vej - buskede og robuste planter med mange stilke.

Zinnia Haageana Aztec Sunset


Når det kommer til at plukke Zinnia, er det vigtigt at plukke på præcist det rette tidspunkt. Ikke for tidligt og ikke for sent. Du skal mærke efter lige under blomsterhovedet, det må ikke være blødt eller kunne bevæge sig hvis du vrikker det nænsomt. Når hele stænglen op til selve blomsterhovedet føles ’ubøjelig’ kan du høste. Plukker du før dette tidspunkt, vil blomsten bukke/knække lige inder blomster hovedet, og kan ikke bruges til noget som helst. Det har jeg prøvet nogle gange efterhånden.

Zinnia Benary's Giant Coral


Blomsterhovedet må ikke begynde at sende pollen/støvdragere for i det øjeblik bierne bestøver nedsættes holdbarheden, for blomsten har jo gjort sit - den er klar til at sygne hen og sætte frø.
Det betyder samtidig at den enkelte plante ikke har så travlt med at sætte flere og nye blomster. Derfor skal du også fjerne halvvisne blomsterhoveder jævnligt

Zinnia Benary's Giant SalmonJeg dyrker eller har testet alle sorterne du kan finde i min shop, enten i 2017 eller andre år og godkendt dem som snitblomster eller prydblomster. Hvert år kommer der nye og smukke sorter, og dem skal jeg selvfølgelig også lige prøve. I år er det mange forskellige jeg skal have i jorden, og det glæder jeg mig rigtigt meget til.

Jeg håber at ovenstående har inspireret dig. At du fandt ud af noget du ikke viste i forvejen. Hvis ikke har du forhåbentlig nydt billederne af den skønne Zinnia.
Kh Susanne.


17 kommentarer:

 1. Skønne sommer-zinniabilleder! Jeg har dyrket dem i år for første gang, og jeg var så positivt overrasket, for det var super nemt. Jeg nippede dem dog ikke, men det vil jeg huske at gøre næste år. Tak for det råd! Jeg skal helt sikkert have zinnia igen. Aldrig før har jeg haft snitblomster der holder så længe i vase.
  Mange hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nanna. Man kan meget nemt blive afhængig af Zinnia. Du har plukket på det rigtige tidspunkt, for så er den nemlig holdbar i vaser.
   Godt nytår.

   Slet
 2. Jeg holder også meget af zinnia, men jeg sår ikke selv. Til gengæld er der en mark næsten uden for min dør, hvor jeg bare kan plukke løs, desværre glemte jeg at tage frø, det er også lidt svært, fordi der er mange andre blomster i mellem.
  Jeg blev også klogere på zinnia, tak for det.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. En mark med blomster lyder som noget godt.
   Dejligt at du kunne bruge mit indlæg :)

   Godt nytår

   Slet
 3. Et super godt indlæg Susanne og jeg glæder mig til de næste som du har planer om.
  Jeg har allerede købt frø af Zinnia hos dig og jeg glæder mig til at få dem i jorden!
  I år skal jeg ha et par bede kun til snitblomster og jeg håber virkelig at jeg får ordentlig gang i frøene. Selvom jeg har sået frø mange gange før, så er det jo aldrig til at vide om det lykkes..... så gode råd er altid velkomne ;)

  Mange blomsterhilsner
  Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Zinnia er nem at så, og jeg håber der kommer gang i frøene.
   En god såjord er også vigtig.
   Det bliver spændende hvilket vejr vi får i foråret, for det er endnu en faktor der har betydning for suscce med frøsåning.
   Godt nytår.

   Slet
 4. Jo og tak for et rigtig godt indlæg. Jeg blev klogere på hvornår det er optimalt at plukke og jeg vil anstrenge mig for at nippe noget mere for at få buskede planter.
  Jeg holder meget af Zinnia og i 2017 havde jeg Queen Red Lime som er ret skøn. Jeg savner min skærehave og jeg har planer om at lave nogle højbede til snitblomster næste år, så jeg kan plukke flere buketter - derfor er dine indlæg meget aktuelle for mig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Et skærebed er en god ide. Det kræver nemlig mod at plukke blomster hvis man har en prydhave. Det ødelægger jo lidt den design man har arbejdet med :)
   Det bliver spændende at høre hvilke blomster du vil dyrke til snit, for der er så mange som er egnede :)
   Godt nytår

   Slet
 5. Hold ud med salg af buketter. Det gælder nok om at finde de rigtige steder at sælge. Mon buketter kan sendes til Kbh. f.eks. Det er godt, det du har gang i. Større bevidsthed hos nye kunder skal nok komme med det, du allerede gør.
  Hilsner Mette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette. Jeg holder ud. Heldigvis er der andre som dyrker bæredygtigt i nærheden af kbh. Og jeg tror på at der er mennesker med bevisthed her på Fyn også. Det er nok bare - som du siger - et spørgsmål om lidt mere tid.
   Godt nytår.

   Slet
 6. Godt nytår og rigtig meget held og lykke med næste etape af dit projekt. Lysten til at blogge kan godt forsvinde ind imellem, det kender jeg godt; men så må vi bare vente, indtil den blusser op igen - for det gør den jo før eller siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sandt som det er skrevet Marie :)
   Og når man så er inspireret er det bare med at taste løs, for man ved aldrig hvornår den blokering kommer igen ;)
   kh.

   Slet
 7. Jeg E L S K E R Zinnia og dyrker dem hvert år. Dog med vekslende udbytte. Startede med de helt simple blandede farver med stor succes. Så begyndte jeg at afprøve diverse arter med en sort i hver frøpose, her begyndte det at blive lidt længere mellem succeserne. De sidste to år er jeg vendt tilbage til de billige frøblandinger med blandede farver. Ulempen ved dem, er jeg ofte får mange af samme farve. Nu har jeg så lade mig friste af dit fine udvalg og igen købt ud fra hvad jeg syntes er de smukkeste. Og jeg har fået et brev med Polar Bear. Alt i alt glæder jeg mig til at se resultatet i den nye sæson og jeg har med dit indlæg lært at jeg skal være bedre til at knibe dem. Det vil hermed blive gjort. Zinnia er fantastisk til vaserne og står bare hele sommeren i haven.
  En anden blomst jeg holder meget af er Mexicansk Solhat. Har ikke haft den nogle år nu, syntes ikke man ser den så mange steder, men nu vil jeg huske mig selv på at få den købt.
  Tak for et super informativt indlæg og det med skriveblokeringen kender jeg til fulde. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Jette - mig en glæde hvis jeg kan inspirere :)
   Har tjekket op på Meksikansk Solhat, men er i tvivl om hvad det er for en?

   Angående Zinnia mix har jeg samme erfaring som dig. Farverne er slet ikke så mix'et som jeg kunne ønske mig.
   Jeg vil lige tænke over om jeg i fremtiden kunne tilbyde mix som jeg selv blander, så det bliver et godt mix og ikke alt for mange lyserøde f.eks. Det er jo også begrænset hvor mange forskellige sorter man kber når haven ikke er så stor og det er til eget forbrug.
   Godt nytåt til dig og familien.
   kh

   Slet
  2. Jeg kan kun bifalde et Susanne-Mix af Zinnia. ;o)
   Du får lige et link til den dejlige Mexicanske Solhat her. En sommerblomst som også står længe i haven og lyser op.

   http://frafroetilblomst.blogspot.dk/2012/02/god-sommerblomst-til-flammebedet.html

   Slet
  3. Det vil jeg arbejde på Jette :)

   Mexicansk Solblomst ... den er fin må jeg sige :) Jeg overvejer lige om jeg har plads til den i år.
   Orange skulle jo blive 'blomster-moden' i 2018.

   Slet
  4. Nu er jeg ikke så pjattet med "blomster-mode" eller "have-trend", men lige i dette tilfælde kan jeg kun klappe i mine små buttede havehænder... ;o)
   Og så får du lige et godt og frodigt nytår fra mig. :o)

   Slet