Sider

1.9.13

Stiklinge formering af Gyldenlak.

Det har jeg nævnt tidligere, og det var også planen at jeg skulle have lavet dette indlæg for 1 måned siden. Men bedre sent end aldrig.
Gyldenlak er en favorit hos mig. Den blomstrer tidligt og så dufter den vidunderligt. Når man sår et brev Gyldenlak, ved man ikke hvilken farve blomsten vil få, og der er for mig nogle som er smukkere end andre. For det meste er Gyldenlak en kortlivet staude. Den sås i juni/juli, plantes ud i haven og blomstrer året efter. Ved tilbageklipning lige efter blomstring kan den overleve et par år – hvis man er heldig.
Jeg har haft held med at stiklingeformere Gyldenlak, og på den måde udvælge de farver jeg syntes bedst om.

Her kommer en lille vejledning:
Tag urteagtige skud i juni måned. Det skal være skud der ikke har blomsteranlæg eller frøkapsler.


Skuddene skal være ca. 7-10 cm lange.


Pil de nederste blade af, og giv evt. lidt rodpulver.
Sæt skuddene i en potte langs kanten, i fugtig priklejord. Dæk potten med lidt plast, men sørg for lidt udluftning til det kondensvand der samles. Potten skal stå køligt og skyggefuldt. Fjern plast efter 3-4 uger, og hold jorden fugtig med vanding fra oven.
Efter 7-8 uger skulle der gerne være rødder at spore i bunden af potten.


Sådan – så er der Gyldenlak til næste forår.
Det er måske en god ide at have i baghovedet at, hare og rådyr godt kan finde på at spise de ny-udplantede Gyldenlak. Tro mig – jeg mistede 10 planter sidste år på den konto.

Jeg har meget sandet jord, og det er et must for Gyldenlak i haven. Alternativt kan de gro i store potter i drivhuset, og så har du en fantastisk duft i drivhuset i det tidlige forår.

FIND FRØ HER

God fornøjelse.
    

2 kommentarer:

  1. Tak for et godt råd om stiklingeformering, jeg har aldrig af held med gyldenlakker, men skal først have anskaffet mig en for at kunne lave stiklinger :)

    SvarSlet
  2. Tak for tippet. Gyldenlak mangler simpelthen i min have så jeg skal igang med at så og så skal jeg stiklingeformere. Stiklinger er lige til mit temperament.

    SvarSlet