Sider

4.11.12

Rudbeckia og æbler


I år har jeg kun høstet 2 æbler L

Jeg har to æbletræer, men frosten tog fat i blomstringen i det tidlige forår..snip snap snude, så var æble-året ude!


De 2 æbler skal spises med sølvbestik. Nydes ganske langsomt imens jeg drømmer om alle de æbler jeg forhåbentlig vil få til næste år!Som sædvanlig har jeg frydet mig over mine hårede solhatte – Rudbeckia. Inden frosten meldte sig i sidste uge, nåede jeg lige at tage et par billeder.


Den er så nem at frøså. Jeg starter i marts, sår den i små potter uden at dække frøene. Potten holdes fugtig med en forstøver og lidt film over ind til spiringen er godt i gang. Planterne vokser langsomt, så det er ikke noget problem med pladsen. Når planterne har 5-6 blade, planter jeg dem ud i bede eller i store potter/krukker.


Nogle af planterne vil overleve, og andre gå til. Det er endnu ikke lykkes mig at finde ud af hvad der skal til for at de alle overlever. Måske grave dem op og stille dem i drivhus? Men det besvær gider jeg faktisk ikke. Så er det nemmere at så dem hvert år.Jeg er lidt spændt på hvilke af ovenstående der kommer igen til foråret. Frøsamlingen har ikke været vellykket i år. Det har været alt for vådt og regnfuldt og mange frø er rådnet inden de var ’modne’.


’Cherry Brandy’ kom dog i hus, fordi den blomstrede tidligere end de andre i år. Dem kan du købe HER hvis du har lyst til at prøve den smukke plante.


14 kommentarer:

 1. Det samme skete for mig sidste år. I år fik de små nye æbleblomster/-frugter frost og dermed skurv. De kan jo stadig spises, men er godt nok ikke pæne... ØV Satser på et bedre æbleår i 2013

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Moster :O)
   Vi håber på bedre tider næste år. Egne æbler smager meget bedre end de købte.

   Slet
 2. To smukke lækkerbiskener fyldt med sommer-vitaminer - kan godt forstå du må have sølvbestikket frem ;0)

  Skønne farver dine Rudbeckia har.....og hvor er det altså bare ærgerligt med den frøhøst....her har jeg også haft problemer med solhattene....næsten alle blomsterstandende er rådnet pga de fugtige vejr. ØV. Men vi må op på hesten næste år Susanne og håbe på en super god høst der istedet :0)

  knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte.
   Jeg har ikke kunnet høste mange frø i år - hverken fra Rudbeckia eller Echinacea. Men næste år får vi endnu en chance :O)

   Slet
 3. De er nu smukke, de to overlevende - og dem må du virkelig nyde. Rudbeckia'erne er dejlige og skønne farver der pryder haven i sensommeren. Må huske at købe frø, for det lyder som en succes.

  knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil ikke fortryde det hvis du får held med Rudbeckia. Det er sikkert og vist ;O)

   Slet
 4. Måske ikke den store æblehøst, til gengæld er det et par pragteksemplarer - god fornøjelse med sølvbestikket! ;o)

  Hvor er dine Rudbeckia dog skønne, jeg forventer sandelig at mine to kommer igen til næste år, det er nærmest en ordre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Krydser fingre for at de overlever - om ikke andet kan du være heldig at de sår sig selv.

   Slet
 5. Vi har stort set heller ikke fået æbler i år - øv. Og det der med at Solhatte er nemme og så......suk ......siger jeg bare. Det er endnu ikke lykkes mig trods flere ihærdige forsøg. Har sået igen i år, mange slag, kan ligeså godt satse og håbe der kommer lidt:):)

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise Lotte.

   Jeg så faktisk godt din blog om frøsåning af solhatte. Jeg har bare ikke særlig meget tid ved pc'eren for tiden, så jeg fik ikke kommenteret.

   Jeg sår aldrig solhatte før i marts - hverken den ene eller den anden sort. De små frøplanter er lidt følsomme overfor frost. Uden at prale lykkes de altid......selv frø jeg har haft i flere år spirer.

   Rudbeckia skal IKKE dækkes, men det skal Echinacea, og de skal stå lunt for at spirer!

   Slet
 6. Smukke, smukke billeder :-) Kan godt forstå, du skal nyde dine to æbler :-) Hvilken sort er det? Mange klager i år over få æbler, men selvom vi havde frost under blomstringen, har vi haft ekstremt mange æbler i år - på alle træer, så vi har tilsyneladende været heldige.

  Jeg må lige huske den rudbeckia :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Jeg kender desværre ikke navnet på mine æbler. De smager bare godt. Jeg har dog fået et bud på sorten....som jeg ikke husker lige nu.

  ...husk nu rudbeckia ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald smukke æbler :-)

   Ja, jeg husker... ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 8. Så synd at eplehøsten ble så dårlig, men da blir det sikkert mange neste år :) Nydelige Rudbeckia, og så mange forskjellige du har! Er det frømix du sår kanskje? Jeg skal definitivt ha Rudbeckia neste år!
  Takk for titten!

  SvarSlet