Sider

20.1.12

Astrantia majorFrøsåning af Stjerneskærm
Den dejligste stauder som alle elsker og beundre. Den findes i mange udgaver.


Det er nok de frø jeg har haft de største kvaler med at få til at spirer.

Hvor har jeg postet mange penge i forskellige sorter uden at der kom noget som helst ud af det – øv.

Frø vejledningerne siger lidt forskelligt, men fælles for dem aller er dog at frøene skal have 4-5 ugers kulde for at spirer.


Jeg har haft de bedste resultater ved at så sent på efteråret, i store potter udendørs. Potterne stilles beskyttet under en havebænk eller lignende og dækkes med lidt blade. I starten af april, når solen og det lune forårsvejr så småt begynder, har jeg fundet potterne frem og stillet dem enten i drivhus eller et lunt og solrigt sted i haven.

Jeg har også haft et godt resultat med at så i starten af januar, hvor potterne har stået inde i stuen en uges tid, herefter stillet ud i frost og sne til slutning af febuar/starten af marts. Potterne er hentet ind i varmen, og er her begyndt at spirer.
I en mild vinter som den vi har i år, kan de også stilles i køleskab i 5-6 uger.Har du Stjerneskærm som plante, er den nem at lave småplanter af og evt. bytte sig til andre og flere sorter. En nem og sikker måde at anskaffe sig flere planter på.

14 kommentarer:

 1. Jeg har flere astantia som jeg formeret ved deling. Indtil videre er min succes med frøsåning af stauder noget blandet, så det er nok godt at jeg ikke forsøgt med Atrantia ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. På den anden side Ina - lykkes du med frøsåning af Stjerneskærm vil du føle dig som noget speciel ;O) Og det er en god følelse du ikke skal undervurdere - hehe....

   Slet
 2. Jeg er enig i at Astrantia er en dejlig plante.

  Min erfaring med frøsåning af Astrantia er at frøene skal være helt friske. Blot de har været opbevaret nogle måneder så mister de deres spireevne. De skal have en kuldperiode på mindst 8 uger. Du vil få et meget varieret resultat fordi frøplanterne sjældent bliver som moderplanterne, oftes går de tilbage og ligner den almindelige vilde Astrantia major. Derfor vil jeg anbefale deling hvis man ønsker at opformere planterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Skovby. Dit svar opklare hvorfor jeg har haft kvaler med mange af mine købte frø! Og så forpligter det også i forhold til mit salg af disse - kun friske frø vil være at finde i butikken ;O)

   Jeg forstår også bedre hvorfor jeg har set mange Stjerneskærm på plantemarkeder som ikke var hverken den ene eller den anden sort!

   Interessant og lærerigt svar. Tak for det :O)

   Slet
 3. De er ikke så glade for at vokse i min have. Men jeg må prøve igen og så vælge en ny stategi. For de er så smukke! Kan være jeg skal prøve at så selv. Tak for rådet, vil prøve at følge det.

  SvarSlet
 4. Hej Bente.
  Jeg har 2 haver. Den ene med lerjord og den anden med sandjord. De trives bedst i den med lerjord! I haven med sandjord skal jeg vande dem om sommeren, så går detfint nok, men de bliver ikke så frodige.

  SvarSlet
 5. Det må være deri det ligger. Før vores hus blev bygget i 1932 - har vi hørt, at der skulle have været gartneri på hele arealet. Det passer fint for det er den fineste muldjord - ler har vi slet ikke i haven! Måske er det årsagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tro på at de kan gro de fleste steder. Men at der er steder de trives bedre end andre. Prøv at test med jævnlig vanding i højsommeren - hvis ikke du allerede har forsøgt.

   Slet
 6. Hej
  Jeg har desværre heller ikke gode erfaringer med at så stjerneskærm. Jeg prøvede èn gang hvor jeg brugte køleskabs modellen. Uden noget resultat, så det gider jeg ikke bruge tid og penge på. Stjerneskærm er ellers en af mine yndlings :-)
  *Men det kunne jo være jeg skulle prøve din efterårs model?
  Rigtig dejlig blog du har ;-)
  K.h Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske har det en del med det som Skovby skriver - det skal være friske frø! Og bruger du så 'efterårs metoden' tror jeg på et godt resultat. Det skal vi teste i det kommende efterår :O)

   Slet
 7. Hm, det er vist lidt raketvidenskab med det såning, jeg har tager frø af forskellige planter i sommers - nu bliver de sået i frugtplastic bakker og sat i det kolde drivhus, her i den kommende uge, så må de spire eller lade være.... der sker da ikke noget ved at forsøge.

  SvarSlet
 8. Hej Sussi :O)
  Jeg håber der sker en helt masse ved dit forsøg ;O)

  SvarSlet
 9. De fleste stauder har det bedst med at blive sået på det tidspunkt, hvor de naturligt ville have smidt frøene i haven - og det er så også din erfaring med stjerneskærm :-) Men husk - de er ikke frøægte! ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet