Sider

Ugens plante

Gyldenlak. - Cheiranthus Cheiri

I drivhuset står mine gyldenlak. En ildfarvet og et par aflæggere af en lilla Gyldenlak der var med i  en blandet frøpakke jeg såede for nogle år tilbage, og som jeg har taget vare på. Fra april begynder den at blomstrer og sprede den mest vidunderlige duft – lidt senere hvis den står ude i det fri.
Jeg har taget stiklinge fra den lilla moderplanten – heldigvis, for hun afgik ved døden sidste vinter, fordi den stod ude i en krukke og frøs ihjel. Det er så ikke hele sandheden. Gyldenlak er 2 årig – og det er heller ikke hele sandheden.
Jeg har fået gyldenlak til at overleve 3 år+ ved at klippe den tilbage lige efter afblomstring, stille den i krukke og vinteropbevare den.


Stiklinge af lilla Gyldenlak. Klar til at blive pottet.

Lilla Gyldenlak

I nogle frøblandinge kan der komme usædvanlige smukke eksemplare frem, med helt unikke farver. Hvis du sår Gyldenlak, og er heldig at få en  farve lige efter dit hjerte, så prøv at tage stiklinge. Bedst resultat er, at tage stiklinge først i maj. På den måde kan man få sig en helt speciel samling af Gyldenlak i lige nøjagtig de nuancer der falder i ens smag.


Nu går jeg og venter spændt på, om mine Gyldenlak vil blive til noget. Herunder min gyldenlak i 2011. Den er overvintret fra sidste år. Den ser ud til at trives, og at jeg også dette år vil få stor glæde af den.
Foto tager d. 30 januar 2011

Sent på sommeren såede jeg også natviol, som står i drivhus. Det er første gang jeg prøver den plante fra frø, og jeg er spændt på at se om den vil lykkes. Den er fremme og ser rimelig frodig ud
Natviol – sået sensommer 2010. Foto taget d. 30 januar 2011
Begge planter dufter himmelsk, og kan nydes i det tidlige forår, hvor haven stadig ikke er rigtig oppe i gear.  
Imens jeg pusler i mit drivhus i foråret, går jeg flere gange hen og stikker næsen ned i min Gyldenlak  og tager et langt og dybt snif. Ahhhh ... Det er ren aromaterapi! Dette forår er jeg måske så heldig også at kunne dufte til Natviol?
Jeg opfordre hermed alle til at have et par krukker med Gyldenlak (og måske natviol) i sit drivhus. Det gør både hjertet og hjernen helt blød J