Sider

12.12.17

Om mit første år som bæredygtig blomster dyrker. Del I.

Her under kommer en fortælling om mit første år som kommerciel blomsterdyrker. Både det sure og det søde. Hvis du er typen der kun vil læse om hvor fantastisk nemt, romantisk og vidunderligt det er at dyrke blomster, skal du stoppe her ...



Hvad betyder det at dyrke blomster på en bæredygtig måde? Kort fortalt handler det om dansk producerede snitblomster, uden nogen form for gift eller sprøjtemiddel, dyrket i vores (kæmpe store) baghave i Årslev på Fyn. Haven er ikke målt op endnu men jeg tror der er godt og vel 800 kvm jeg kan dyrke på. Pt. Udnytter jeg kun 1/3 af pladsen, og udvidelse kommer i takt med min formåen (og økonomi) Billedet her under viser hvad jeg er ’oppe’ imod.



Det hele startede i februar 2017. For næsten et år siden, da jeg faldt over en meget inspirerende blog, i min søgning på nogle sommerblomster jeg gerne ville afprøve. Bloggen er som du kan se HER, fyldt med gode argumenter for at dyrke sæsonblomster, på en naturlig og bæredygtig måde. Det hele faldt godt i hak med min egen overbevisning om miljø, økologi og passion for have og blomsterdyrkning.



Inde i mig var der bare et stort YES ... det er det jeg vil bruge min tid og energi på! Og så var der ikke andet at gøre end se at komme i gang. Pladsen havde jeg, frøene ligeså, så bæredygtig blomsterdyrkning ’Here I Come’. Jeg ville være en del af det store hold, dem der tilbyder et alternativ til blomsterbindere og blomsterbutikker. Blomster der er dyrket uden at skade vores miljø, ikke er transporteret tusindvis af kilometer i lasbiler eller fly, og så jeg elsker smukke holdbare sæsonblomster i alle farver og former.



Jeg gjorde et forsøg på at måle de områder op som allerede var klar til at blive beplantet. Mine planer for disse områder blev vendt helt på hovedet. Faktisk var der ikke så meget plads, når det kom ned på et stykke papir. Det meste var omkring vores hus og terrasse, sikkert ikke det mest hensigtsmæssige, men det var en start. Oprindeligt skulle pladsen bruget til de mange stauder jeg har, og resten til hjemmedyrkede grøntsager. Men optimist som jeg for det meste er, udvidede jeg i fantasien alt den plads som ikke var klargjort endnu, og mente nok der kunne blive plads til det hele, og at jeg snildt kunne lave flere bede i løbet af foråret.



I slutningen af februar gik frøsåningen i gang i kælderen med ekstra lys. Inden slutningen af april var jeg ved at drukne i små planter, som jeg ikke kunne få i drivhuset til afhærdning på grund af det kolde forår. På trods af dette fortsatte jeg med at så blomsterfrø, for det dukkede hele tiden sorter op som var et must. Planterne stod nu i kø for at komme ud på friland. Så-medier løb jeg tør for, så jeg måtte tage avispotteren frem.

Apropos drivhus. Vi startede det nye år op med et tunneldrivhus, hvor dugen var fyldt med huller og helt ødelagt i løbet af efterår og vinter 2016/17 - det samme som INTET DRIVHUS! Vi fandt en forhandler af plast til drivhuse i Søndersø, og så var det med at komme i gang med at grave det gamle væk og få nyt plast på. Det stod færdigt til indflytning i starten af april.























De hundredvis af småplanter kom endelig under tag, og der blev tændt for en gasovn om natten, for foråret trak ud, og trak ud.

Området foran drivhuset skulle nu planlægges, og indretningen begyndte. Vi samlede pap fra min kærestes forretning og fra venner og bekendte. Pappet blev lagt ud på jorden hvor bedene skulle være, og herefter kom der et tykt lag kompost ovenpå. Det var for stort et arbejde at grave, og jeg har meget gode erfaringer med denne metode.






















Hvis du vil bruge denne metode til at starte bede på, er det en god ide at starte i efteråret, eller meget tidlig forår, og bruge dobbelt lag af pap. På den måde vil pappet sætte sig og gå så meget i opløsning at rødderne fra dine planter nemt kan trænge igennem det bløde underlag.






















Målene på bredden blev i første omgang på må og få. Der var den plads der var! Ud over kompost hentede jeg flere trillebør læs med havejord, fra et område der lå højere end resten af haven. Det gravede jeg op, og ud, rensede for skvalderkål, brændenælder, sten, grene og andet godt, og kørte på bedene. Py ha - et knokkel arbejde. For at det ikke skal være løgn faldt jeg ned i et hul og vred om på anklen. Voldsom forstuvning. Det betød godt og vel en uge med krykker. Jeg måtte have hjælp fra en veninde til vanding af alle småplanterne i drivhuset, det var faktisk ikke så sjovt igen, og forsinkede mit arbejde yderligere.

Næste afdeling af "en blomster dyrkers bekendelser" udkommer meget snart 
kh. Susanne.

6 kommentarer:

  1. Hej Susanne
    Sikken et arbejde, jeg venter spændt på næste afsnit.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det må du nok sige Lisbeth :)
      Ind i mellem syntes jeg også jeg er en smule skør. Desværre går det nok ikke over ;)

      Slet
  2. Spændende! Jeg glæder mig til fortsættelsen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marie. Jeg kan afsløre at der kommer to afsnit mere, og det er lidt af en 'gyser' :)

      Slet
  3. Lyder som et fantastisk eventyr, du har kastet dig ud i. Glæder mig til fortsættelsen :) Kh Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja Lotte. Det er den rette betegnelse - eventyr ;)

      Slet