Sider

13.3.13

Natlys - Oenothera versicolor 'Sunset boulevard' – og tyveri af mit billede.


Er du til ild-farvede blomster er denne smukke orange Natlys et godt valg. Den kan godt overlever mild vinter i Danmark, men det er ved at være nogle år siden vi har været så velsignet hvad vinter angår!


Jeg har netop sået mine i dag, for jeg har vænnet mig til at betragte den som 1 årig. Så bliver jeg ikke så skuffet hvis den ikke kommer igen. Jeg har endnu ikke prøvet at overvintre den i haven, men rykket den op når efteråret synger på sidste vers.


Så opdagede jeg lige at mit billede af Oenothera versicolor 'Sunset boulevard' er blevet ’stjålet’ af en frøforhandler i USA. Jeg er ærlig talt lidt irriteret, og havde tænkt mig at sende en ’skælde-ud’ mail, men det foregår via ebay, så der er ingen mailadresse jeg kan fyre mine fornærmetheder af i. Havde vedkommende skrevet og spurgt om han måtte låne det havde jeg sagt ja. Jeg syntes det er almindelig civiliseret opførsel at spørge ophavs mand/kvinde til billedet, om man må låne det, hvis det skal bruges til kommerciel formål. Hvad syntes du?
Her er et billede jeg har lånt på nettet af ’Sunset boulevard’. Det er ’lånt’ HER.
Du kan finde frø af Oenothera versicolor 'Sunset boulevard' i min webshop, hvis du skulle få lyst til at afprøve denne plante.

Tips til frøsåning: Frøene er meget små og skal drysses på sigtet, fugtigt priklejord. Dæk med meget tynd lag siet priklejord. Brug vanding fra neden, da spirene er meget små, og vil vælte hvid der vandes oven fra.

9 kommentarer:

 1. Selvfølgelig skal man spørge først! Og hvor er den smuk!

  SvarSlet
 2. Det er rigtig dårlig opførsel ikke at henvise til, hvor man har billedet fra. Jeg låner tit billeder fra nettet når jeg skal opdatere havekredsens hjemmeside, men altid med henvisning til det sted på nettet, hvor jeg har lånt billedet fra.

  Og det er forøvrigt en rigtig delikat farve :)

  SvarSlet
 3. Kommercielle foretagender skal spørge om lån eller køb af billeder. Alle andre skal også spørge hvis ikke der på bloggen står at man kan låne til blogformål med henvisning. Det er min mening om det!
  Jeg fik nu brugt lidt tid på det link du gav herover - der er jo mange slags natlys i Canada/USA - det vidste jeg ikke.
  Jeg har sået lidt af den orange sidste år og fik een plante i mål. Jeg må prøve dit trick med vanding nedefra. Nok et godt råd til mange af frøsåningerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit jeg har samme erfaring fra første gang jeg såede den. 1 lille spire, og resten formåede jeg at drukne. Året efter gik det bedre, fordi jeg vandede nede fra :O)

   Slet
  2. Nana. Det syntes jeg også den er. Første gang jeg såede den vidste jeg ikke rigtigt hvad det var, og blev glædelig overrasket :O)

   Ulla - jeg har altid vidst ud var velopdragen - og har en god smag ;O)

   Slet
 4. Hej Susanne.Smuk blomst du viser.Og jeg vil give dig helt ret,man skal altid henvise til hvor man har billedet fra.Og tak for tippet med fræsåningen.God aften Jette.

  SvarSlet
 5. Angående billeder
  Der er ophavsret på alle billeder (med mindre de er frigivet under creative commons eller er mere end 70 år (tror jeg) gamle).

  Det betyder også at man ikke må "låne" billeder andre steder på nettet bare fordi det er let at gøre. Med mindre, som det er angivet ovenfor, at der står ved billledet at det må bruges (som oftest med kildehenvisning). Nogle skriver på deres blog eller billeder at de er til afbenyttelse med kildehenvisning, og så kan man sagtens bruge dem (dog, som regel, ikke til kommercielle formål). Ved alle andre billeder, skal man spørge først.

  Det kan være ret alvorligt at gøre det uden at spørge og det kan, hvis ejeren er sur nok, føre til en retssag. Ofte så bliver det dog afgjort i al mindelighed ved at folk betaler den kommercielle pris for billedet.

  Med venlig hilsen
  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Så fik vi det på plads - Helle.
   Tak for info. :O)

   Slet