Sider

22.11.11

Tropaeolum majus -Julen starter først d. 23 december.


Jeg er ikke rigtigt med på ’julevognen’, og lader mig ikke rive med af julemarkeder eller julepynt – endnu. Der bliver pyntet hist og pist med grønt fra haven, og lys ved indgangen, for at hygge i den mørke tid.

Jeg jul’er fra d. 23 december. Holder juleaften med familien d. 24 og det er det. Resten af året står i blomsternes og planternes tegn. 

Blomsterkarse - Tropaeolum majus er et must i min have, og en plante jeg er meget begejstret for. Den findes i mange varianter og denne sommer har jeg testet forskellige sorter. Der er specielt et par stykker som er så yndige at de skal nævnes og vises frem Først den lille brogbladede ’Sausy rascal’ som får et væld af små brogede blade og lysende orange blomster. Perfekt i krukker og ude i bedet er den en fantastisk spændende kontrast plante imellem lavt voksende stauder. Denne her ’løber’ ingen steder, men vokser sig fin og tæt. Jeg fortrød at jeg ikke fik sået mange flere.
De få ’Sausy rascal’ jeg havde stod lige så fine helt frem til vi fik den første frost. Og så er der denne skønhed - ’Salmon baby’. Det er virkelige noget af en ’baby’ og den lever op til sit navn. Min reaktion var den samme som når man ser en meget meget yndig baby... nåååhrrr altså – I ved...
Saftige laksefarvede blomster og meget mørke grønne blade. Heller ikke denne havde jeg fået sået nok af, syntes jeg, og frøsamlingen rækker kun til mit eget forbrug næste år. Den kan også købes hos Primafrø.
Ude i haven er alle planterne taget af frosten, men  på terrassen hvor der er lidt læ, når frosten ikke ind før det rigtig går løs med kulde og minus grader.

d. 20 nov. 2011 - frodig og grøn med slyngende blomsterkarse!

Jeg har tit og ofte blomsterkarse til et stykke ind i december. Allerede nu har jeg lagt planer for næste forår/sommer med krukker fyldt med de før nævnte. Jeg ser også for mit indre blik, at krukkerne kan flyttes helt ind til muren, dækkes med fiberdug i tilfælde af nattefrost og måske holde lige til juleaften. Sommerblomster i julen - det er lige noget for mig.

16 kommentarer:

 1. Jeg kunne ikke lade være med at smile, da jeg så vores to billeder lige over hinanden på Danske Haveblogs blogroll :-) Det er da anti-efterår/vinter-billeder.
  Hvor er dine blomsterkarse skønne. Super idé med at have dem i krukker. Det må jeg prøve. Jeg handler hos Primafrø flere gange om året, så det er nemt.
  Jeg har også svært ved at give slip på blomsterne ligesom dig. Jeg vil helst strække det helt til de første erantis dukker op i haven :-)

  SvarSlet
 2. Det var dog en fantastisk smuk orange blomsterkarse :-)

  SvarSlet
 3. Hanne; Hvis nu vi ignorere julen mest muligt - tror du så ikke at foråret kommer hurtigere? (fnis)

  Hej Vivi: den er ikke til at stå for - den orange farve :O)

  SvarSlet
 4. Åhhh... hvilken befrielse!! Endelig en der ikke syntes at julen er det mest fantastiske der findes, tak fordi jeg ikke står alene!! ;o)

  Jeg skal nok smide et par nisser rundt i krogene sammen med en dusk gran. Jeg holder meget af juleaften og juledagene med familien og skal nok købe nogle gaver til de (store) kære små, men derudover forsøger jeg at tie det ihjel!! Nå jo... så vil jeg også meget gerne spise lidt blodpølse med æblemos og kanelsukker, - men vupti.... så forsvandt familiens interesse!!!

  Næste år vil jeg iøvrigt også prøve med blomsterkarsen i krukker, den har det med at tage lidt for meget over i bedene, men jeg kan heller ikke rigtig undvære den :o)

  SvarSlet
 5. Egentlig en fin blomst denne blomsterkarse !! måske skulle den prøves !!

  Helt enig :) ang. juleræset, det er liiiige en tand for meget "JUL" i disse tider

  SvarSlet
 6. Hæ, hæ, jeg må sige, at jeg ikke er afvisende over for julen, da jeg ligefrem har oprettet en juleblog ;-)

  Nå, men nu til din blomsterkarse - den brogede har jeg også haft i år, men jeg må sige, at det er utroligt, at den står så flot nu og så helt ind i december også! Vildt. Mine er klasket sammen ved den første frost for flere uger siden.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Fru Friis altså. *LOL* Du må altså kommentere på alle de grå dage, for jeg får en god latter ud af det :O) Jeg ser for mig at du smider rundt med nisser og gran........Ha ha ha!! og må spise blodpølse med æbesnask - helt alene.

  Tim: De to blomsterkarser her er ikke ustyrlige som de 'krybende'

  Marlene: Al respekt for dem som elsker julen :O)Jeg har bare aldrig rigtig selv været med på den galaj.

  Og det er helt utroligt så frodig min terasse er....de dækker alt rodet (heldigvis)

  SvarSlet
 8. Jeg har det som Fru Friis og dig selv, ikke for meget jul, men lidt hygge med familie i julehelligdagene, det er fint med mig. Hov jeg må lige komme med en indrømmelse, jeg kan godt lidt lyskæder og kugler, men først fra 1. søndag i advent og ikke for mange. Her på øen er det dog ikke slemt med den slags.
  Men dine tropelium er flotte, jeg kan godt lide dem med de brogede blade.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hej Lisbeth. Lidt 'jule' hygge er dejligt men ikke endnu :O)
  Den lille Sausy er nemlig yndig. Du kan også få slyngende blomsterkarse med brogede blade.

  SvarSlet
 10. Jeg har så heller ikke det store behov for jul før den 23. Og de sidset par år har jeg næsten været glad, når det er overstået.

  Jeg har fået købt flere slags blomsterkarse. Har selv rød og har "fået" købt brun og creme, som skal sås til foråret. Jeg er vild med den breder sig, jo mere jo bedre :) Måske jeg til næste år skal gemme lidt frø af dem alle. Det kan være der er andre der er interesseret i dem.

  SvarSlet
 11. Hej 'lille Påfugl' :O)
  Jeg elsker også de slyngende blomsterkarse, men til steder hvor man gerne vil 'have lidt styr på planterne er de 2 jeg har nævn spændende - efter min mening.

  Velkommen til min 'blogging' jeg har også snust til din. Den ser mega hyggelig ud :O)

  SvarSlet
 12. Privat pynter jeg også altid op først efter den 15. dec. Måske endda først et par dage før jul.
  Smukke blomster.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 13. Jeg er helt vild med de brogede blade på din akeleje. Så jeg er hooked, kan jeg mærke, så nu må jeg på jagt. Er jeg så heldig, at du har et navn at hæfte på? Jeg har, efter jeg er startet her i blogland, en alenlang liste af ønskeplanter allerede! Men der er altså planter, man må have! Jeg har altså noget med brogede blade.

  SvarSlet
 14. Hej Landbohave: Julehygge er jo en tradition, og jeg pynter også op med masser af sterinlys og ting der glimter og skinner på grund af den mørke tid - men det høre mere årstiden til end desideret *julefræs*

  Bente: jeg har frø af denne Akeleje i min webbutik. Til foråret vil jeg højest sansynligt også have nogle planter med på plantemarked :O)
  Iøvrigt samler jeg også på brogbladede planter ;O)

  SvarSlet
 15. Wauw, det er da fantastisk, at du stadig har blomsterkarse i haven! Mine klaskede sammen ved den første frost for et godt stykke tid siden. De er skønne, og de brogetbladede sorter er jeg helt pjattet med. Jeg har en broget med slyngende vækst, men skal da vist holde øje med den buskede.

  SvarSlet
 16. Hej Lotte.

  De har ikke overlevet i haven, men på min terrasse. De er der faktisk endnu....selv om det har stormet :O)

  SvarSlet