Sider

14.3.18

Frøsåning af Lathyrus.


Jeg har overvejet mere end én gang om jeg skulle lave et indlæg om Lathyrus. Hvad nyt er der under solen her? Jeg mener at de fleste kan finde ud af at så ærteblomster, det er der ikke den store videnskab i. Jeg har alligevel min egen metode, når det gælder Lathyrus frø, så måske er der noget du kan bruge her under?
Sidste år besluttede jeg hvilke sorter jeg ville dyrke, herefter satte vi hegn op efter hvor meget plads vi havde. Resultatet var jo, som du kan læse i et af de forrige indlæg - masser af planter, men mangel på hegn de kunne klatre op af. Sådan bliver det ikke i år. Jeg har et hegn på lidt mere end 4 meter, og BASTA. Imellem hver Lathyrus plante skal der være ca. 20 cm - altså på begge sider. Det giver en flot og frodig Lathyrus væg.

Frøene kommes i en fugtig klud, og ned i en plast pose. Efter 3-4 dage tjekker jeg, og begynder at så de frø som har vist sine spirer. På den måde undgår jeg at så frø som ikke er spiringsdygtige. Der vil nemlig altid være frø som af en eller anden grund bare ikke viser tegn på liv!
Lathyrus er nogle sultne krabater, så jorden skal være velgødet, hvis du vil have frodige ærteblomster. Godt med kompost fra starten af.

Lathyrus odoratus Orange Bordeaux Cream

Jeg har økologisk hønsemøg i pille-form som jeg laver en opløsning af. En håndfuld i en vandkande - lad den stå til næste dag og brug opløsningen 1:10 som jeg gøder mine Lathyrus med 2-3 gange i løbet af sommeren. Det virker.

 Planterne må aldrig tørre ud. Rødderne på Lathyrus har en masse små ’blære’ som endelig ikke må blive tørre. Sker det bare én gang - kan du vinke farvel til Lathyrus der blomstrer og blomstrer. Det er en af grundene til at Lathyrus har det svært i krukker, for man skal være vaks hvis man vil undgå udtørring!

Lathyrus odoratus Pink TwistedOg så skal du plukke og plukke, men det er jeg sikker på du allerede ved J Som du måske har læst i et tidligere indlæg havde jeg overdrevet mange i 2017. Hele hytten var ved at drukne i buketter med de mest fantastiske farver og dufte. Det gav en masse arbejde med alle de blomster der skulle plukkes. I guder hvor jeg mindes!

Jeg skal prøve at male et billede af mit Lathyrus eventyr; Lathyrus elsker køligt og fugtigt vejr, så mine - ca. 137 planter var i blomst konstant. Det passede selvfølgelig altid med at det regnede når de var klar til at blive plukket. De blomstrede jo OPPE på hegnet, så jeg skulle kigge op ad, og fik regndråber ind i øjnene, ned af arme og ind i armhuler og alle mulige andre steder. Det var ikke så romantisk igen.

Lathyrus odoratus Mammoth Salmon Cream På et tidspunkt var planterne så høje at jeg skulle bruge en stige for at nå op. Det havde jeg selvfølgelig ikke taget højde for i planlægningen. Stierne var alt for smalle til at der kunne stå en stige. En lille trappestige med to trin, kunne stå sidelæns. Den balancerede jeg på, og røg selvfølgelig af et par gange! På et tidspunkt gav jeg bare op! Orkede ikke at holde gang i dem mere, så de fik lov til at passe sig selv, til stor fornøjelse for alverdens flyvende væsner. Jeg håber for mig selv at, jeg får lidt mere styr på det kapitel i 2018, med knap så mange planter, og husker at klippe toppen af planterne, så de ikke bliver så høje at jeg ikke kan nå dem.

Lathyrus odoratus Elegans Mid BlueOm ikke så længe skal vi i gang med at så Lathyrus frø. Jeg klipper - det gør du sikkert også - toppen af mine planter efter fjerde bladpar så de forgrener sig. De kan tåle lidt nattefrost, så de kommer i koldt drivhus med fiberdug over, når de har spiret, og ser robuste ud.

Lathyrus plukkes når der stadig er to-tre ikke udsprungne blomster øverst på stilken, og så tilsættes der ca. 1 tsk. sukker pr. liter vand i vasen. Under alle omstændigheder er det en sommerblomst med kort holdbarhed i vaser - ca. 4-5 dage.

Jeg tager ikke selv frø af Lathyrus til salg. Sorterne og blandingerne i shoppen er dem du ser på billederne.
God fornøjelse med frøsåningen

Kh. Susanne

8 kommentarer:

 1. spændende indlæg :) - snart go' weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tim.....og nu er vi på vej mod en helt ny weekend ;)

   Slet
 2. I love these flower arrangements and the different colors of these flowers, thanks for the share. Hope you have a fantastic rest of your week, keep up the posts.
  World of Animals

  SvarSlet
 3. Mit navn er Eva Hovmand Skjøtt, jeg har været gift i over 6 år, og det var forfærdeligt, fordi min mand virkelig snydt på mig og ledte efter en skilsmisse, vi brød sammen for et år siden og vi kom tilbage efter så mange behageligheder for dejlig kærlighed gaver. Jeg elsker min mand så meget, at der ikke er nogen time på dagen, hvor jeg ikke tænker på ham, han er en verden for mig, jeg værdsætter ham på samme måde. være så jeg ikke kan gøre noget for at skade ham eller få ham til at føle sig trist. Jeg stødte på en blog-blog Et vidnesbyrd kaldet "Osawe jennifer" på Internettet, hvordan han gendannede den store nedtrængte storpræstinde i medgiftens tempel, hendes eks-mand derhjemme efter 3 dage med kærlighedsformularer. Jeg har læst så mange forskellige postkommentarer om forundrede store kræfter har hjulpet mennesker over hele verden, uanset afstanden, de har bragt ex-kærlighed og hjulpet med at løse skilsmissen, og separate beretninger kom ud af kærlighed og skabte mennesker glade i forholdet. Jeg skal være 100% sikker, så jeg prøvede og sendte en kontaktmeddelelse til doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og han svarede straks, og jeg fortalte ham min historie, og han gav mig kun 2 dage til at fortolke natten den hun var tilbage og bad om tilgivelse, hvor vidunderligt og pålideligt hans arbejde var. Hvis nogen har lignende problemer, bedes du kontakte ham på hans e-mail.

  SvarSlet
 4. Thank you for the good information and very helpful. That's very interesting. I like all the things you share and see your beautiful creations, greetings from Admin blog remaja I hope you can visit and comment on my website :)
  Articles I like: kata kata mesra kata kata sepi tanpamu kata kata sopan santun tampan sejati

  SvarSlet